0613602181 info@nijewij.nl

Een ei, een ei, een eitje hoort erbij!

Gepubliceerd door: Roelie Koopman

Een ei, een ei, een eitje hoort erbij!

Pasen is een van mijn favoriete feesten. Niet alleen omdat het voor mij altijd het ultieme begin van de lente aankondigt, maar ook omdat het gepaard gaat met het eten van eieren…en dan bedoel ik de variant die uit de kip komt, niet de chocolade variant (al is die ook verschrikkelijk lekker).

Eieren zijn geweldig. Niet alleen bieden ze de mogelijkheid tot heel veel variatie, ze zijn ook nog eens kerngezond.
Hoewel menig arts zich wel even achter de oren krabt als je elke dag een of meer eitjes eet, want oh jee…ze hebben ooit geleerd dat je niet meer dan twee eitjes per week mag eten want anders krijg je last van je cholesterol.
Tijd om even wat vooroordelen uit de weg te ruimen en het ei in de spotlight te zetten!

Allereerst even dit: zo’n tienduizend jaar geleden trokken wij in groepen door het continent op zoek naar voedsel. We jaagden op dieren, aten wat we onderweg tegenkwamen en wat eetbaar was (groenten, fruit, kruiden, grassen etc.) en soms hadden we mazzel en kwamen we een (tijdelijk) verlaten nest eieren tegen. En daar aten we dan twee van, want de arts had ons verteld dat je anders last van je cholesterol krijgt. Nee natuurlijk niet! We aten alle eieren, rauw, op!

Deze eieren waren natuurlijk wel afkomstig van dieren die gezond leefden. Niet van kippen, gevoerd met genetische gemanipuleerd graan, zittend in een klein hokje, maar van dieren die ook een natuurlijk dieet volgden en lekker vrij rondliepen. De kwaliteit van je ei hangt af van de kwaliteit van het beestje wat het legt!
In die zin heeft de dokter ergens wel gelijk, als je elke dag twee eitjes eet afkomstig van een kip uit een legfabriek dan zit dat ei stampvol ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren en door die sluimerende laaggradige ontstekingen zou je cholesterol wel eens kunnen stijgen.
Ik wilde deze blog niet over cholesterol laten gaan maar ik zal het nog één keer herhalen: cholesterol is een stofje wat je lijf zelf maakt, het is de bouwstof van alle steroïde hormonen (geslachtshormonen én de stresshormonen zoals adrenaline en cortisol) en een stijging betekent een vergrote behoefte. Je lijf maakt het zelf, dus het is een goed iets. Punt. Zijn we het daar over eens. En als je er echt meer over wilt weten check dan even bij mijn collega die heeft alles wat erover te zeggen valt wel geschreven:
https://energiekevrouwenacademie.nl/het-grote-cholesterol-doolhof-laat-je-niet-misleiden/

Terug naar de eieren. Want oké, een gezond ei komt van een gezond beest en daar kun je dus best flink wat van wegwerken, deden ze in de oertijd ook. Maar toen aten ze de eieren wel rauw…krijg je daar geen salmonella van?
Nou je moet, zeker als je zwanger bent of als je gezondheid al niet al te best is, wel even uitkijken. Maar de kans dat je salmonella oploopt via rauwe eieren is bijzonder klein. De salmonella zit namelijk vooral aan de buitenkant van het ei, dat is waar de eventuele besmette poep van de kip in contact komt met het ei. Dus voor gebruik even het ei afspoelen en zelf handen wassen en er is niks aan de hand.
Daarbij, zolang jouw maagzuur optimaal is (en dat is vaak niet zo door het gebruik van maagzuurremmers, maagbeschermers of door te veel graan, suiker en zuivel) krijgt die salmonella geen kans maar wordt ie door het maagzuur meteen afgebroken.
Wat wel zo is, in rauwe eieren zit een stofje (avidine) dat bindt zich met biotine (vitamine B8) dus als je elke dag twee rauwe eieren wegwerkt dan zou je wel eens een tekort aan biotine kúnnen krijgen…maar dat is dan ook het enige.
Wil je meer weten lees dan eens hier:
https://groenevrouw.nl/rauwe-eieren/

En het weegt allemaal niet op tegen de goede eigenschappen van eieren! Ze zitten namelijk vol eiwit (dan bedoel ik niet het wit van het ei, ik heb het over proteïnen), goede vetten, vitaminen en mineralen…als tenminste de mama goed te eten heeft gekregen!
Waar moet je dan op letten als je een ei koopt? Het makkelijkst is om eitjes te kopen in een biologische winkel en er op te letten dat het nummer op het ei begint met een 0, dan weet je vrij zeker dat het ei afkomstig is van een biologisch gevoerde kip die gewoon lekker vrij mag rondlopen.
Wat je natuurlijk ook kunt doen is zelf een paar kippen aanschaffen. Zelfs in een klein tuintje kunnen een paar kippen zich superhappy voelen. Zolang ze een beetje kunnen rondhobbelen, een beschutte plek hebben (een hokje met een legkast), goed te eten krijgen (biologisch graan aangevuld met broodrestjes, groente- en fruitafval) en een bakje grit ter beschikking hebben zijn het blije kippen en zullen ze je dagelijks blij maken met een vers eitje. In de winterperiode, als er minder daglicht is, leggen ze minder (of niet) maar dat is ook de periode voor de kip om even aan te sterken. Dus juist in die periode moet je de kip even extra verwennen en niet in de pan gooien voor de kerst!
En zodra de dagen lengen gaan ze weer over tot hun dagelijkse ding: eten, scharrelen, tokken en een ei leggen. Kippen zijn misschien niet superintelligent, maar wel sociaal (zeker naar diegene toe die eten komt brengen) en absoluut knuffelbaar!

Hulde dus aan de kip. En het ei!

Roelie Koopman
Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut