0613602181 info@nijewij.nl

Helemaal toppie dat Pioppi! 

Gepubliceerd door: Roelie Koopman

Helemaal toppie dat Pioppi!

Ik probeer de media zoveel mogelijk te vermijden. Niet dat het me niet interesseert wat er in de wereld gebeurt, maar omdat ik denk dat zeker de grotere media ons toch op een bepaalde manier manipuleren en slechts een deel van de werkelijkheid laten zien.
Zonder meteen paranoia te worden en overal complottheorieën te zien vind ik het toch opvallend dat er eerst op de emotie wordt ingespeeld met tranentrekkende verhalen over ouders die een kind zijn verloren aan de meningokokkenbacterie en er een paar weken later een grootscheepse mediacampagne wordt gelanceerd om toch zoveel mogelijk 14-jarigen te laten vaccineren.
Of dat een onderzoek bevestigd dat het vaccin tegen HPV écht niet schadelijk is vlak voordat er landelijk wordt opgeroepen om toch vooral meisjes te laten vaccineren want de opkomst is zo laag?
Ik vraag me dan toch af of er niet gewoon een partij vaccins over datum dreigt te gaan?

Het nieuwste nieuws is toch wel dat er in Italië een klein dorpje is met zo’n 200 inwoners die niet alleen oud worden, maar ook nog eens heel gezond oud worden. Fantastisch!
Hoe ze dat doen? Een combinatie van een strak mediterraan dieet, dus veel vis, groente, fruit en olijfolie aangevuld met zaden, noten, pitten en een leefwijze waarbij sociale contacten en dagelijkse mediatie een grote rol spelen.
En ik krijg dan toch werkelijk braakneigingen dat in Nederland, het land der obesitas en diabetes, het land waar de gemiddelde inwoner voor z’n 45ste de eerste chronische ziekte met bijbehorende medicatie te pakken heeft, een instituut is wat er weer zo nodig voor moet waarschuwen.
Een instituut waar ‘voedingsdeskundigen’ werken die in alle algemeenheid waarschuwen voor de verzadigde vetten (waarvan allang is bewezen dat deze niet de oorzaak zijn van hart- en vaatziekten) en waarschuwen dat je toch vooral wel granen moet blijven eten want je zou wel eens B-vitamientjes te kort kunnen krijgen.
Dat doet mij dan afvragen wie dat instituut financiert? Misschien iemand die er belang bij heeft dat wij toch vooral ziek blijven? Ik weet dat het paranoia klinkt maar ik kan er met mijn Friese boerenverstand niet bij!

Feit is dat ‘Pioppi’ voor die 200 mensen succesvol is. Feit is ook dat wereldwijd bewezen is dat in landen waar gegeten wordt volgens de mediterrane keuken een stuk minder hart- en vaatziekten voorkomen. Dus dan is het voor iedereen goed?
Nou nee, daar komt dan de nuance om de hoek kijken. Ik als stevige hoogblonde noorderling met blauwe ogen heb niet dezelfde biochemie als een ranke donkere Italiaanse. Het zou dus best kunnen dat ik in mijn dieet niet goed tegen bepaalde groenten of fruit kan. En misschien heb ik wel problemen met mijn galblaas en kan ik slechter vetten verteren.
Het blijft altijd een kwestie van uitproberen en in contact blijven met je lichaam, voelen wat bepaalde voeding met je doet. En je afvragen waarom je lijf zo idioot reageert op bepaalde voeding kan ook geen kwaad.

Over één ding zijn het voedingscentrum en ik het wel eens: niet zomaar multivitaminen slikken. We verschillen alleen wel over de reden. Het voedingscentrum beweert dat als je eet volgens de schijf van vijf je prima aan je ADH komt. Dan is het wel goed om te weten dat de ADH staat voor Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid en dat dit de norm is om geen gebreksziekte te krijgen. Oftewel: krijg je minder vitamine C dan de ADH binnen kun je scheurbuik ontwikkelen. Oeps. Trouwens, bloedend tandvlees is een milde vorm van scheurbuik…en niet meteen een gevolg van te hard poetsen zoals de tandarts beweert…
Daarom zetten wij orthomoleculaire therapeuten graag wat hoger is. Omdat vrijwel niemand eet volgens de schijf van vijf (en dat op zich heel positief is) en onze huidige voeding simpelweg niet genoeg voedingsstoffen meer bevat. Daarom is het heel zinvol om bepaalde stoffen wat hoger gedoseerd aan te vullen, waarbij rekening moet worden gehouden met de individuele biochemie.
En dat betekent dus niet zomaar een multivitamine van de drogist naar binnen gooien maar je goed laten adviseren wat en hoeveel voor jou het beste is om te suppleren.

Die individuele biochemie is een dingetje waar je zelf je van bewust moet zijn, maar waar ook artsen en andere deskundigen best wat meer rekening mee zouden mogen houden.
Want het is de verklaring waarom het ene kind wel vaccinatieschade oploopt en het andere niet, waarom de een wel koemelk kan verdragen en de ander niet, waarom bepaalde medicatie bij de een wel voor bijwerkingen zorgt en bij de ander niet…

Het is algemeen bekend en geaccepteerd dat we uiterlijk verschillend zijn, dat we verschillende karakters hebben en verschillend gedrag vertonen maar als het aankomt op biochemie, werking van je cellen, weefsels, organen en orgaanstelsels wordt er op het gebied van voeding en medicatie ineens uitgegaan van een algemeenheid, alsof de werking bij iedereen hetzelfde is.
En dat is meteen het grootste struikelblok van de reguliere zorg. Voor acute situaties werkt het namelijk prima, maar zodra het aankomt op chronische problemen door verkeerde voeding en leefstijl slaat de reguliere zorg en de door het bedrijfsleven gefinancierde instituten de plank volledig mis. En dan vraag ik me toch af…wie heeft daar dan belang bij?

Gelukkig wist Hippocrates het ruim 2000 jaar geleden al: Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.

 

Roelie Koopman

Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut