0613602181 info@nijewij.nl

Het is niet wat je denkt!

Gepubliceerd door: Roelie Koopman

Het is niet wat je denkt!

Je kunt er niet omheen, er is de afgelopen weken iets op tv geweest over cholesterol.
Ik heb het niet gezien, maar dat is ook niet nodig want iedereen die iets doet met voeding, orthomoleculair, natuurgeneeskunde, homeopathie of iets anders uit de complementaire hoek heeft er iets over gezegd. Mijn sociale media ontplofte bijna. Dus ik kan niet achterblijven, ik moet er ook wat over zeggen. Heel kort dan.
Cholesterol is een lichaamseigen bouwstof voor steroïde hormonen zoals de geslachtshormonen en het stresshormoon cortisol. Een verhoogde waarde betekent een verhoogde behoefte. En je lijf maakt het zelf, dus het is goed.
Statines blokkeren de aanmaak van cholesterol en zijn niet goed.
Daarmee is alles gezegd. Want ik wil het over iets heel anders hebben: poep.

Het allerleukste van mijn beroep is namelijk dat ik de hele dag praat over poep. Echt. Als je bij mij op consult komt dan wil ik het echt weten hoor, hoe vaak je poept, hoe het ruikt, hoe het eruit ziet, of het wat gemakkelijk gaat of dat je een kwartiertje zit te kreunen, of je last hebt van diarree, of je knalwinden laat die nergens naar ruiken of dat je zo’n sneaky type bent die van die scheten laat die je niet hoort maar des te beter ruikt.
En het grappige is, als ik de algemene vraag stel: ‘hoest met de poeperitis?’ krijg ik altijd als antwoord: ‘goed hoor!’
Maar als ik dan doorvraag, blijkt er vaak toch wel wat aan de hand te zijn. Want als je áltijd dunne ontlasting hebt dan wordt dat jouw nieuwe ‘goed hoor’.
Als je altijd knallende winden laat dan wordt dat jouw ‘normaal’. Als je elke dag 4 keer moet poepen dan is dat voor jou normaal. Maar is dat het wel?

Laten we het eerst over poep hebben. En goede keutel is als een rijpe banaan qua vorm en structuur en als het goed is glijdt ie er zo uit. Het allermooiste is dat je ‘m na het doorspoelen ook niet meer ruikt én dat je niet eens hoeft te vegen. Dat is zálig.
Maar wat dan als je van die poep produceert die vraagt om een halve rol wc papier, natte doekjes en een flinke borstelbeurt in de wc? Als dat een keer gebeurt, niks aan de hand. Maar als je dat regelmatig hebt kan er iets mis zijn met je vetvertering.

En wat nou als je een half uur nodig hebt, zit te kreunen, drukken, duwen en eindelijk, na een helse bevalling een klein keihard keuteltje produceert? Dan zit er iets niet goed met je waterhuishouding en dat betekent niet eens dat je te weinig water drinkt (zoals iedereen roept) maar dat er iets niet klopt in je mineralenstatus.

En als je twintig keer per dag dunne poep hebt, soms naar de wc moet rénnen omdat het je anders uit de broek loopt? Kans is vrij groot dat de dokter zegt dat je PDS hebt (prikkelbare darm syndroom) en die darm zal ook best geprikkeld zijn, maar mijn ervaring is dat er dan vaak een verkeerde bacterie en/of beestje in die darm zit te klieren.

Ieder mens heeft een eigen unieke dierentuin in de darm wonen in de vorm van bacteriën. Eigenlijk is dat heel bijzonder want die 1,5 kg (!!!) bacteriën is verantwoordelijk voor de opname van voedingstoffen, er wordt ook een en ander gemaakt (bepaalde vitaminen en mineralen), een groot deel van je immuunsysteem wordt geregeld door die bacteriën én ze maken ook nog eens een groot deel van je neurotransmitters, de boodschapper stofjes die ervoor zorgen dat je je happy voelt (of juist niet…).

Vandaar dat ik, als ik het idee heb dat jouw poeperitis niet helemaal oké is, vaak een ontlastingsonderzoek laat doen bij een particulier laboratorium. Dan weten we niet alleen welke dierentuin jij hebt, maar ook of er toevallig verkeerde beestjes tussen zitten (want als jij een dierentuin hebt vol schattige stokstaartjes wil je daar geen tijger tussen hebben), of er ontstekingen zitten en of er sprake is van allergieën.
En ook handig om te weten: of je darmwand een beetje dicht is. Want als er een beest gaten in zit te knagen, of je darmwand is lek door bepaalde voedingsstoffen, dan wordt de situatie er niet beter op.
Een ontlastingsonderzoek is dus een vrij eenvoudige manier (er hoeft geen naald in, je hoeft alleen maar even op een papieren bordje te poepen en een beetje poep in een buisje te stoppen) om heel veel informatie te krijgen.

Laten we dus wat met elkaar afspreken.
Ten eerste dat het heel normaal is om over poep te praten. Schaamte is nergens voor nodig, poepen doen we namelijk allemaal.
Sterker nog, over de poep van onze huisdieren praten we heel gemakkelijk én dan zijn we opeens wel alert op een afwijking van de normaal! Want als je hond opeens aan de diarree is vraag je je wel af wat er aan de hand is en ga je opeens bezorgd zijn, terwijl je zelf al maanden regelmatig dunne ontlasting hebt maar dat signaal compleet negeert…
En ten tweede: kijk eens wat vaker achterom. Bewonder eens wat je lijf heeft geproduceerd en vraag je eens af of het eigenlijk wel goed is. Hoe is de structuur, hoe ruikt het, wat voor kleur zit eraan? En als je zo’n plons wc hebt leg je gewoon af en toe een papieren bord in de pot met een laagje wc papier erop zodat je het kunt bekijken.
Blijkt jouw normaal toch niet helemaal normaal te zijn help ik je graag verder, bel me dan even voor een afspraak dan gaan we het een uurtje over poep hebben. Gezellig!

Roelie Koopman
Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut