0613602181 info@nijewij.nl

Stoppen met roken…en dan?

Gepubliceerd door: Roelie Koopman

Stoppen met roken…en dan?

Ik moet iets bekennen. Precies 294 dagen geleden heb ik mijn laatste sigaret gerookt. En volgens mijn app heb ik nu 589 sigaretten niet gerookt, heb ik € 167,86 bespaard en duurt mijn leven 4 dagen, 11 uur, 58 minuten en 48 seconden langer.

Ik ben nooit een zware roker geweest. Begonnen op mijn 15de, want het hoorde erbij. Iederéén rookte, het was stoer. Ik ben van de generatie waar tijdens verjaardagen de sigaretten gewoon op tafel stonden want heit en mem rookten óók. Tijdens mijn zwangerschappen wel gestopt, ook een tijdje daarna niet gerookt en toch om de een of andere reden, vaak een stress moment, weer begonnen. In het begin rookte ik nog wel zo’n 8 sigaretten per dag, de laatste twee jaar voor mijn stopmoment gemiddeld 2 sigaretten per dag. Ongelooflijk hoe verslavend roken eigenlijk is, zelfs tijdens het sterfproces van mijn vader die overleden is aan longkanker zaten we met z’n allen buiten de stress weg te paffen.
Aan al mijn cliënten die ik zeg dat ze beter kunnen stoppen met roken: trust me, been there, done that and got the t-shirt.

Een van de meest gehoorde klachten van mensen die stoppen met roken is dat ze vervolgens kilo’s aankomen. En dan zegt de omgeving dat je kennelijk je sigaretje vervangt door zoetigheid en dat je gewoon moet stoppen met snoepen en snaaien en dan gaan die kilo’s er wel weer af. Het hoort erbij. En ondertussen knaag jij maar door op je worteltjes en gaat de weegschaal alleen maar omhoog. En ben je eigenlijk bereid om dan maar weer te gaan roken, liever longkanker dan moddervet. Herkenbaar?

Allereerst: niet meer gaan roken! Ik kan je namelijk uitleggen hoe het komt dat de kilo’s eraan vliegen zelfs al leef je op water en groenvoer. En mooier nog, ik kan je ook helpen het proces om te keren zodat je niet alleen gezonder wordt, maar ook de kilo’s eraf gaan.

Het probleem zit namelijk (grotendeels) bij je schildklier. Ik heb al eens vaker geschreven over de schildklier:

Het gemier met de schildklier

Een snufje hier, een snuifje daar

Het is een beetje een ondergeschoven orgaan, iedereen weet wel dat je ‘m hebt maar niemand weet eigenlijk wat dat ding dan precies doet. Artsen ook niet, bij wat problemen zijn ze al snel geneigd het ding uit te schakelen (met radioactief jodium) of ‘m er maar uit te snijden. Tsja…dat druist toch wel in tegen mijn overtuiging dat je lijf nooit iets zomaar doet…

De schildklier is ongelooflijk belangrijk, met name op het gebied van stofwisseling. Het is een zeer goed doorbloed orgaan en dus ook kwetsbaar voor toxische stoffen zoals cyanide, cadmium etc. uit sigarettenrook. Dat is dus al het eerste probleem: met roken stel je je schildklier bloot aan gif waardoor de schildklier kan opzwellen en/of ontsteken waardoor de functie achteruitgaat.
De schildklier wordt aangestuurd door een hormoon (TSH), er zitten stoffen in sigarettenrook die ervoor zorgen dat TSH zijn werk niet kan doen, namelijk tegen de schildklier zeggen dat het tijd is voor actie.
Als TSH z’n werk wel doet maakt de schildklier uit tyrosine (een aminozuur) en jodium een ander hormoon, namelijk T4. En uit T4 wordt T3 gemaakt, dit is het hormoon wat tegen al je systemen zegt: hop tjop gas d’r op! Ook tegen je spijsvertering trouwens, vandaar dat het altijd zo gemakkelijk poept na de eerste sigaret (en koffie!).
Maar je raadt het al, in sigarettenrook zitten stoffen die T4 remmen én de omzetting van T4 naar T3 remmen. En de opname van jodium blokkeren. En ervoor zorgen dat er misvormde hormonen worden gevormd die het immuunsysteem aanziet voor ‘gekke dingen’ zodat je eigen lijf opeens je schildklier aanvalt. Genoeg ellende dus om je schildklier in een onderfunctie laten duiken, een zogenaamde hypothyreoïdie met als belangrijkste kenmerk moeheid en moeite met afvallen.

Maar waarom openbaart zich dat dan pas als je stopt met roken? Waarom merk je er niks van zolang je rookt?
Omdat in sigaretten het stofje nicotine zit. En nicotine werkt buiten de schildklier om, het zegt namelijk ook tegen alle systemen: hop tjop gas d’r op! Eigenlijk maskeert nicotine dus een onderfunctie van de schildklier en zodra je de nicotine wegneemt wordt het probleem pas zichtbaar. Je stofwisseling vertraagt en de kilo’s vliegen eraan.

Natuurlijk spelen er meer factoren mee, maar zeker op het gebied van gewichtsbeheersing is dit de grootste boosdoener.

En de oplossing?
Eerst uitpluizen wat er met de schildklier aan de hand is door uitgebreid bloedonderzoek. Helaas kennen de meeste artsen en laboratoria niet alle factoren die een rol spelen. TSH en T4 lukt meestal wel, maar voor uitgebreider onderzoek op antistoffen en T3 kom je vaak uit op particuliere laboratoria en dat kan een complementair therapeut aanvragen.
Zodra je weet wat er aan de hand is kun je ernaar handelen. Voeding aanpassen en zorgen dat je schildklier beschikking krijgt over de stoffen die het nodig heeft om z’n werk te kunnen doen. Maar ook zorgen dat er genoeg grondstoffen zijn voor energie aanmaak zodat het gaspedaal kan worden ingetrapt. Zorgen dat je in staat bent om voedingsstoffen op te nemen, maar ook zorgen dat je in staat bent om alle oude troep te detoxen zodat je je ook fitter gaat voelen.
Het is dus veel meer dan ‘minder pondjes door het mondje’, het gaat echt om een voedingsplan op maat, suppletie op maat én motivatie. Het is dubbel zo zwaar: afkicken van een verslaving én zorgen dat je lijf het gewoon blijft doen. Dat red je vaak niet zonder hulp.

Wil jij die hulp? Dan ben je van harte welkom want: been there, done that and got the t-shirt!

Roelie Koopman

Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut