0613602181 info@nijewij.nl

Van kont naar mond

Gepubliceerd door: Roelie Koopman

Mijn vorige blog ging over poep: https://www.nijewij.nl/het-is-niet-wat-je-denkt/
Een van mijn favoriete onderwerpen.
En als we het hebben over spijsvertering en darmklachten dan denken we vaak aan de darmflora. Maar wat collectief wordt vergeten is dat spijsvertering begint in een heel ander onderdeel van het lichaam: namelijk in de mond.

Als je denkt aan de mond dan denken de meeste mensen aan een gat waar je eten in stopt, je hebt tanden en kiezen om eten stuk te maken en daarna slik je het door en weg is het.
Maar het zit allemaal best complex in elkaar!

Laten we eens beginnen met het gebit. We worden vrijwel allemaal tandeloos geboren, ontwikkelen een prachtig melkgebit en na verloop van tijd valt dat eruit en krijgen we een volwassen gebit. Bij de meeste mensen verloopt dit ook zonder problemen. Echter, als je rijk wilt worden moet je absoluut orthodontist worden.
Menig puber loopt met een beugel en ook menig volwassene krijgt vroeg of laat problemen met de stand van het gebit. Er wordt gezegd dat dit komt door het veranderen van de vorm van de kaak (bij pubers) of door degeneratie van de kaak (bij ouderen). Maar is dit wel zo? Dat is evolutionair gezien toch helemaal niet logisch?
Ik denk dat iets heel anders een rol speelt: namelijk onze voeding. En dan heb ik het met name over de structuur van die voeding en de wijze waarop wij eten. Het maakt namelijk nogal verschil of je een stuk vlees met je tanden afscheurt en uitgebreid kauwt op een stuk groente, of dat je een gehaktbal met appelmoes naar binnen slurpt. Of je een appeltje knaagt of een smoothie naar binnen giet. Voor de ontwikkeling van ons gebit en met name voor de stand van onze tanden en kiezen is het belangrijk om voedsel ook daadwerkelijk te éten, te verorberen.

Daarnaast kennen we natuurlijk allemaal de problemen met de tanden en kiezen door suiker. Of zuren. Of iets anders. Geloof me, ook dit zit wel wat complexer in elkaar. Natuurlijk is het niet bepaald goed voor je tandglazuur om flink wat suiker te eten (dat is voor meer dingen niet goed) maar evolutionair gezien kregen we echt niet meteen gaatjes van drie dagen lang fruit en honing eten. Wat is er dan aan de hand?
Ten eerste is ons glazuur enorm verzwakt, dit komt grotendeels door het gebruik van frisdranken met veel fosforzuur erin en voor al die mensen die water met citroensap drinken…ook citroensap breek tandglazuur af!
Ten tweede gaat het vaak in opbouw al mis. Nog voordat je grote mensen tanden doorkomen wordt er al een beschermlaagje gevormd, maar voor dit laagje zijn wel heel veel vitaminen en mineralen nodig. Menig kind heeft een enorm tekort aan met name mineralen en B vitamines, dus als het lichaam dan moet kiezen tussen een biochemisch proces waarbij energie gemaakt kan worden of een biochemisch proces waarbij tandglazuur gemaakt kan worden…tsja dan is de keuze niet zo moeilijk.

Wat ook een enorme rol speelt in het al dan niet ontwikkelen van gaatjes, maar ook een rol speelt bij terugtrekkend tandvlees, ontstekingen, slechte adem en zelfs problemen verderop in het maagdarmstelsel is de mondflora. Onze mond bevat een prachtige collectie bacteriën, niet helemaal hetzelfde als die in de darm maar minstens net zo belangrijk!
En juist die flora wordt heel weinig aandacht aan besteed terwijl die het echt heel zwaar heeft. Twee keer per dag wordt er een soort massamoord gepleegd door te poetsen met spierwitte tandpasta’s vol chemische verbindingen en fluor, wat de pH in de mond compleet verstoord. Daarnaast krijgt de flora te maken met aanvallen van suiker, zuren en andere troep uit voeding én alle toxische stoffen die via de mond ingeademd worden. En na een avondje lekker bekken vindt er ook nog een complete bacteriële infectie plaats die afgeslagen moet worden!
Die mondflora krijgt het zwaar voor de kiezen 😊
Maar ondertussen werken ze keihard om alle voedselrestjes af te breken, eventueel schadelijke bacteriën op te ruimen en zorgen ze voor gezonde slijmvliezen, tandvlees en een normale adem (want wie ooit bedacht heeft dat die fris moet ruiken…noem mij eens één lichaamsopening waar het van nature fris ruikt…nou???).
Bij klachten van de mond of gebit is het dus misschien slim om eens goed te zorgen voor de beestjes in je mond!

Hoe doe je dat?
Ten eerste: de tandarts kan dan wel een witte jas dragen, maar hij heeft niet altijd gelijk.
Poetsen met een chemisch goedje vol gekke onuitspreekbare verbindingen en een flinke schep fluor is niet goed voor je gebit en zeker niet voor je mondflora. Fluor is in hoge doseringen toxisch en kan zorgen voor een heleboel gezondheidsklachten. Probeer eens een natuurlijke tandpasta of maak zelf wat, poetsen met kokosolie en zeezout is echt niet zo raar.
Niks mis met regelmatig naar de tandarts gaan voor een controle, maar wees wel kritisch op wat er in je mond gedaan wordt.
Daarnaast: als je zorgt voor goede voeding hoef je niet eens zo vaak te poetsen. In de oertijd aten mensen deels rauw en vooral vers en puur. Tandenborstels bestonden niet en was ook niet nodig. Plak ontstaat door teveel zetmeel, teveel geraffineerde suiker en te weinig water. Als je een goed stuk vlees met een bord verse groente eet zijn je kiezen en tanden daarna gewoon schoon. Eventuele dingen die blijven hangen tussen de kiezen haal je gewoon met een tandenstokertje weg en klaar ben je.

Er bestaat zelfs probiotica voor de mond. Heb je een natuurlijke tandpasta en bijpassend voedingspatroon en toch klachten? Dan kan het heel wijs zijn om eens een tijdje hiermee te poetsen, zo vul je de dierentuin in je mond weer aan en herstel je een eventueel dysbiose in je mondflora.

Sta dus eens stil bij het startpunt van je spijsvertering. Wat stop je in je mond en hoe is het gesteld met je mondverzorging? Veel maagklachten en uiteindelijk ook darmklachten vinden hun oorsprong in de mond: slecht kauwen (door de structuur van het eten of door problemen met de stand van het gebit) zorgt voor onverteerde voedselresten die op hun beurt weer een voedingsbron zijn voor slechte bacteriën in de darm. Slechte bacteriën in de mond zorgen niet alleen voor ontstekingen en een slechte adem, maar kunnen ook meeliften het spijsverteringskanaal in, daar problemen veroorzaken en zelfs terecht komen in het bloed en elders in het lichaam (bijvoorbeeld op de hartkleppen) ontstekingen doen ontstaan. Dat startpunt is dus misschien nog wel belangrijker dan het eindpunt (de darm). Ik zegt altijd: vertering loopt van mond tot kont.

Tot slot nog even over amalgaam vullingen. Ja deze bevatten kwik en kunnen voor flink wat gezondheidsklachten zorgen. Het kan verstandig zijn om ze te laten verwijderen. Maar dan wel even dit: laat het ten eerste doen door een gespecialiseerde tandarts en zoek hulp bij een goede therapeut om vooraf en erna je lijf te optimaliseren om alle zware metalen goed te kunnen afvoeren. En bedenk je ook even dat het alternatief bestaat uit een vulling gemaakt van andere synthetische stoffen en we nu nog niet weten wat daar op lange termijn de gevolgen van zijn. Voor nu hebben ze het predicaat ‘veilig’ maar dat hadden die amalgaamvullingen 30 jaar geleden ook…
Op dit moment bestaan er (voor zover ik weet) nog geen natuurlijke vullingen. Beter voorkomen dan genezen dus.

Roelie Koopman
Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut